Charita má cveng, obavy pri službe Pošli tašku nemám

pridal: admin | dátum: 6. mája 2020 | kategória: Novinky

S Luciou som sa začiatkom mája osobne stretla pred jedným z bytových domov v bratislavskej mestskej časti Ružinov. V záhradke mi ukázala pučiace kvety, spolu sme sa zasmiali, že teraz Ružinov pozná o čosi viac, pravidelne totiž chodí v mestskej časti na prechádzky a tak objavila jej nové zákutia. 75-ročná sympatická dáma patrí medzi seniorov, ktorí pravidelne využívajú našu službu Pošli tašku. Pandémia Lucii zmenila život, do obchodov nechodí, a neplánuje to ani počas uvoľňovania preventívnych opatrení. Službu Pošli tašku bude využívať aj naďalej.

Dnes je krásne slnečno, užívate si jarné počasie?

Mám veľmi rada, keď idem von, zoberiem si paličky na nordic walking a poprechádzam sa trošku. Spoznávam viac Ružinov, navštívila som už rôzne časti, ktoré som doteraz ani nepoznala. Aj pre moje zdravie je to výborné, lebo som na vzduchu, mám pohyb. A potom si doma čítam, idem na internet, pozerám televízor, varím, pečiem, upratujem.

Vidím, že si snažíte zachovať pozitívny postoj. Ako prežívate obdobie pandémie?

Nie je to jednoduché, lebo žijem sama. Deti mám v zahraničí. Ale komunikujem s nimi. Voláme si, máme skype, videohovor, aj kamoškám volávam, ktoré sú tiež samé. Nie je to dobré, ale snažím sa s tým žiť.

Lucia, viem o vás, že ste veľmi zodpovedná a dodržiavate preventívne opatrenia. Von chodievate, ale len na prechádzky, nie do obchodov.

Presne tak. Síce som minule musela ísť aj do lekárne, ale to som predtým zavolala, že ako to u nich vyzerá a šla som ráno, keď bolo otvorené, vydezinfikované a nikto tam nebol. Ale inak sa snažím do obchodu nechodiť vôbec.

Pani Lucia je talentovaná žena. Pustila sa s nami aj do nahrávania videa o službe Pošli tašku, ktoré vám v najbližších dňoch predstavíme. K spolupráci sme prizvali perfektnú niekoľkonásobnú blogerku roka pre oblasť cestovanie – Janka Travel Hacker.

O službe Pošli tašku ste sa dopočuli z rádia. Čo vás ale presvedčilo ozvať sa nám? A zmenilo sa niečo, dnes, po vyše mesiaci a pol fungovania služby?

Hneď, keď som sa dopočula o službe, volala som na charitu a vaša kolegyňa bola veľmi milá, ústretová, všetko mi podrobne vysvetlila a bola som o celom procese poučená. Nadiktovala som, čo som potrebovala a tuším, že hneď na druhý deň tu dobrovoľníci boli. Všetko mi doniesli, bola som šťastná, že nemusím chodiť po obchodoch. Lebo predsa, nemáme veľmi chodiť a vtedy ešte nefungovali hodiny na nakupovanie len pre dôchodcov. Za týždeň som opäť zavolala, takisto veľká ochota, dobrovoľníci milí, zlatí. A teraz naposledy som už nevolala koordinátorke, ale priamo svojmu dobrovoľníkovi. Povedal mi, napíšte mi mail, pošlite mi, čo potrebujete a takto som si to aj objednala a skutočne mi všetko doniesol. Výborné to je, vie, čo je potrebné, všetko je fajn.

Každého dobrovoľníka, ktorý chce pomáhať v službe Pošli tašku, v charite preverujeme a zaúčame o všetkých preventívnych a bezpečnostných opatreniach. Vedieme si databázy klientov, dobrovoľníkov aj všetkých zrealizovaných nákupov. So seniormi sme v pravidelnom kontakte, overujeme si ako nákup prebehol, či je senior spokojný, prípadne či nepotrebuje inú pomoc. Pošli tašku totiž nie je len o nákupe nevyhnutných vecí, ale aj o sociálnej, psychickej či duchovnej podpore. Seniorom, ktorí si nákup nevedia zaplatiť sami, pomáhame z vlastných aktuálnych zdrojov.

Niektorí seniori sa obávajú osloviť organizáciu a priamo aj dôverovať dobrovoľníkovi. U vás je to ako?

Áno, sú všelijakí podvodníci, ale myslím si, že charita má cveng, takže ja som pri službe Pošli tašku vôbec nemala obavy, ani nemám, som veľmi spokojná. Telefonicky som dostala všetky informácie, aj preventívne, bezpečnostné. Pomyslela som si, že to nemôže byť nič zlé a je to skutočne tak, je to v poriadku.

Opatrenia sa uvoľňujú, Pošli tašku ale v charite nerušíme, stále máme dostatok dobrovoľníkov, ktorí sú pripravení pomáhať, aj zdroje pre tých, ktorí sú v núdzi, práve pre rizikovejšie skupiny, hlavne seniorov. Plánujete aj vy naďalej službu využívať?

Nechcem ešte nikam chodiť. Ani napríklad mestskou hromadnou dopravou nechodím. Snažím sa vždy len peši niekde ísť, ale nič nevybavujem, nemusím, to je pravda. Lebo čo som chcela vybaviť, to ešte nerobia, nie sú úrady všetky otvorené. No ja nechcem do obchodov a obchodných centier chodiť, mala by som ísť ku kaderníčke, ale ani to nejdem. Radšej všetky tieto návštevy odložím. Takže Pošli tašku budem využívať, ozvem sa svojmu dobrovoľníkovi.