Podporte nás v Jarnej zbierke na charitu – v nepretržitej službe počas pandémie pokračujeme

pridal: admin | dátum: 20. februára 2021 | kategória: Jarná zbierka na charitu

Aj napriek tomu, že chrámy sú zatvorené, Jarnú zbierku na charitu (21. 2. 2021) realizujeme – ONLINE. Opäť sa uchádzame o vašu podporu. Aj počas sťažených podmienok sa nám už takmer rok darí pomáhať a slúžiť tým, ktorí to potrebujú. Prečo je Zbierka na charitu pre nás dôležitá, a akú pomoc u nás aktuálne nájdete, informuje riaditeľ Bratislavskej arcidiecéznej charity Boris Hrdý.

BACH funguje počas pandémie nepretržite. Zamestnanci aj klienti sú v bratislavskej charite priebežne testovaní, a aktuálne, aj postupne očkovaní. Očkovanie proti vírusu Covid-19 sa dotýka najmä opatrovateliek, sociálnych pracovníkov či psychologičiek. „Snažíme sa vždy flexibilne reagovať na aktuálne nariadenia, testovanie aj očkovanie zatiaľ vždy prebiehalo bez problémov. Doteraz sme u zamestnancov ani našich klientov nemali žiadny prípad nákazy vírusom Covid-19. Oceňujem, že mám zodpovedný a disciplinovaný tím, aj keď celá situácia je veľmi náročná,“ informuje Boris Hrdý, riaditeľ BACH.

Obmedzené je len Centrum solidarity

Jedinou službou, ktorá je pozastavená, a vždy ju charita prispôsobuje aktuálnej situácii v hlavnom meste a nariadeniam, je prijímanie a vydávanie šatstva a ďalších materiálnych vecí v Centre solidarity v štandardnom režime. Boris Hrdý zdôrazňuje, že po individuálnej dohode ale bratislavská charita vie veci prijať aj darovať. Ostatné služby fungujú ďalej, v rámci možností, ktoré sú nariadené vládou. DSS Samária poskytuje služby pre ľudí s duševným ochorením. Podpora cez opatrovateľskú a ošetrovateľskú službu je plne funkčná, samozrejme všetko pri dodržiavaní preventívnych opatrení. Funguje aj materiálna pomoc pre ľudí v núdzi – pokiaľ to kapacity pracovníkov charity dovoľujú, snažia sa ju poskytnúť.

Pomoc zameraná na farnosti aj rizikové skupiny

Ak by ľudia z farností či farských charít mali záujem o pomoc, prípadne chcú pomôcť niekomu inému, môžu sa obrátiť na nového koordinátora farských charít: Ladislav Jakóczy, +421 910 852 321, fch@charitaba.sk

Seniori či zdravotne znevýhodnení môžu kontaktovať koordinátorku projektu Pošli tašku: Slávka Kročková, +421 910 842 995, krockova@charitaba.sk

Zbierka na charitu opäť online – www.precharituba.sk

V nedeľu, 21. februára 2021, slávi Katolícka cirkev 1. pôstnu nedeľu. Tradične sa v tento deň koná v kostoloch Jarná zbierka na charitu. Bratislavskú arcidiecéznu charitu môžete opäť podporiť aj online cestou – na webovej stránke: www.precharituba.sk.

„Každý prejav podpory, ktorý nám dávajú ľudia poznajúc našu prácu, je pre nás dôležitý. Každá forma pomoci, aj finančná, nám zväčšuje priestor, ktorý môžeme pokryť, aj poskytnúť v pomoci ľuďom v núdzi. Zbierka na charitu nám dáva možnosť na odbornejšiu, profesionálnejšiu prácu,“ hovorí Boris Hrdý a dodáva:  „Zbierka na charitu sa realizuje na 95% prostredníctvom toho, čo ľudia odovzdajú v chrámoch. A teraz, keď teda nie je možné byť fyzicky priamo na svätých omšiach v kostoloch, aj pre nás je to výzvou, aby sme využili nové možnosti, aby sme sa učili zbierať finančné prostriedky aj iným spôsobom. Finančné prostriedky, ktoré nám pomôžu realizovať našu prácu.“

Peniaze zo zbierky na charitu BACH používa na konkrétnu pomoc pre ľudí, ktorí sú v núdzi. Či už formou potravín (finančné prostriedky sa charita snaží neposkytovať), materiálnej pomoci – za každou pomocou sú ale finančné prostriedky. V neposlednom rade sa Bratislavská arcidiecézna charita snaží o to, aby podporovala, najmä prostredníctvom farských charít, farnosti v celej bratislavskej arcidiecéze.  Minulý rok, na základe aktuálnych potrieb, dostali podporu v práci s núdznymi v 19-tich farnostiach v sume takmer 15 000 eur.